www.mt.com.pl Strona Główna www.mt.com.pl
Forum serwisu internetowego MT

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: szpaner
Czw Sie 20, 2009 18:14
Silnik z tłokiem obrotowym.
Autor Wiadomość
Bolesław 
Czytacz
Bolesław

Wysłany: Pią Lip 31, 2009 11:53   Silnik z tłokiem obrotowym.

Poszukuję wykonawcy lub sponsora do wykonania prototypu silnika spalinowego z tłokiem obrotowym. Jest to już drugi prototyp. Silnik ten będzie spalał 50% mniej paliwa i osiągał 100% więcej mocy w stosunku do obecnie stosowanych silników z tlokiem posuwisto-zwrotnym.

Fox 
Forumowy Maniak
MAJSTER KLEPKA

Wysłany: Pią Lip 31, 2009 15:24   

Może jakiś plan tego silnika, opis, cokolwiek... o ile można :)

ZAPRASZAM NA NOWĄ ODSŁONĘ SERWISU MBT

szpaner 
Aktywista
Ten Zły

Wysłany: Pią Lip 31, 2009 17:46   

silnik Wankla?
Trochę duża sprawność Ci wychodzi... ~160%
PGP++>+++ t? 5? !X- R>+ tv b+ DI D+ G e-()>+++ h++(+) r-() y
------END GEEK CODE BLOCK------
Kontakt: amlkOiBzemF0b3hAamFiYmVyLmFzdGVyLnBsCmtsdWN6IGdwZzogRkNDMEFCRTg5RDJGMjY3Qgo=
Hej, Gość, znasz TeaBota???

Fox 
Forumowy Maniak
MAJSTER KLEPKA

Wysłany: Pią Lip 31, 2009 17:58   

A może to jest silnik spalinowy, na podstawie silnika pneumatycznego...
Pewnie pamiętacie, jak gościo mówił, że nabija się zbiornik do 300 atm i potem się jeździ 2 godziny...
To pewnie jest podobne, tylko na spalinowy przerobiony, tylko nie mogę sobie tego w żaden sposób wyobrazić...

Bolesław 
Czytacz
Bolesław

Wysłany: Wto Sie 04, 2009 19:30   

Witam.
Moj silnik to nie Wankiel.
Poszukuje powaznego kontaktu.
Wykonanie prototypu kosztuje okolo 50 tys zl.
Maszyny do wykonania prototypu to: frezarka CNC, druciarka CNC, tokarka CNC, szlifierka CNC.
Skoro obecny silnik z tlokiem posuwisto-zwrotnym przeznacza 30% paliwa na uzyskiwana moc a 70% przeznacza na zatrzymanie i wprawienie w ruch tlokow, to moj przeznaczy 60% paliwa na moc w stosunku do obecnie stosowanych. Jezeli obecne silniki srednio uzyskuja moc 80 KM i spala 7 litrow, to moj uzyska 160 KM i spali 4,2 litra.
Oczywiscie przy obecnej technice komputerowej osiagi maga sie polepszyc.
Moj silnik wraz ze wzrostem obrotow bedzie potrzebowal coeraz mniej paliwa, gdyz tlok kreci sie bez zatrzyman.
Pozdrawiam.

Fox 
Forumowy Maniak
MAJSTER KLEPKA

Wysłany: Wto Sie 04, 2009 19:53   

Bolesław napisał/a:
Mój silnik wraz ze wzrostem obrotów będzie potrzebował coraz mniej paliwa, gdyż tłok kręci się bez zatrzymań.

Coraz mniej :?: Dziwnie mi się to widzi... Oczywiście każdy silnik ma swoje "ulubione" obroty, przy których pobiera najmniej paliwa, ale gdy tłok pracuje szybciej, spalanie zmalało :?: :|
A co do prototypu...
Dobrze, że zgłosiłeś się na to forum, ale nie wiem, czy ktoś z użytkowników, zechciałby zabrać się za takie przedsięwzięcie...

Pozdrawiam

Johnny EdR 
Stały bywalec
DaLeJ_LamA

Wysłany: Wto Sie 04, 2009 20:38   

no szczerze to jak sama nazwa wskazuje "Młody technik"z naciskiem na młody. Raczej o projekcie za 50 kafli to tu nikt nie śnił :roll: (nie wiem jak Szpaner, Ziv czy Syzyf to chyba najstarsi urzytkownicy oni mogli śnic o czymś takim :mrgreen: )

szpaner 
Aktywista
Ten Zły

Wysłany: Wto Sie 04, 2009 21:11   

Johnny, nie postarzaj mnie tak :P

Bolesław: Mógłbyś napisać cokolwiek o tym projekcie? W tej chwili kwalifikuje się do "perełek"... Ale może wyprowadzisz nas z błędu? Jakiś szkic tego obrotowego tłoka byłby mile widziany.
Robiłeś może symulację numeryczną, albo coś tego typu?
Ewentualnie jak zarzucisz projektem, to będziemy mogli go skrytykować, i wskazać powody, dla których podana przez Ciebie sprawność jest nieosiągalna :roll:

Cytat:
Jezeli obecne silniki srednio uzyskuja moc 80 KM i spala 7 litrow, to moj uzyska 160 KM i spali 4,2 litra
jak byś mógł podać jakieś bardziej miarodajne wskaźniki... Np. spalanie przy pełnym obciążeniu w przeliczeniu na czas. W tej chwili przeliczasz truskawki na ogórki.
Wiesz, dlaczego silniki elektryczne mogą być zdecydowanie słabsze niż spalinowe?
Elektryczne można podczas przyspieszania przeciążyć - spalinowych nie. Podawana moc jest mocą maksymalną, i nie ma wiele wspólnego z rzeczywistą mocą wytwarzaną przez silnik.
Kontakt: amlkOiBzemF0b3hAamFiYmVyLmFzdGVyLnBsCmtsdWN6IGdwZzogRkNDMEFCRTg5RDJGMjY3Qgo=

Magus 
Nowicjusz

Wysłany: Wto Sie 18, 2009 12:36   

Proponuje skonfrontowac rozwiazanie z juz istniejacymi:

http://www.dself.dsl.pipex.com/MUSEUM/museum.htm

Swoja droga mozna tam znalezc patent na silnik udezajaco podobny do polskiego silnika "X" - dziwne, ze ten X uzyskal patent ...

Dariusz_512 
Forumowy Maniak
Demotywator forum ;)

Wysłany: Wto Sie 18, 2009 20:26   

Temat zawiódł mnie z powrotem do notki enc. silnika wankla i... profilów właścicieli auta Mazda RX8 w serwisie polskajazda.pl

Stało się ono moim kolejnym przedmiotem kultu po przeciwsobnych (bokser) Subaru :cool:

9tys obrotów w seryjnym aucie - jedyne takie auto na świecie. A w zasadzie silnik ;)

szpaner 
Aktywista
Ten Zły

Wysłany: Czw Sie 20, 2009 18:13   

za chwilę temat zakwalifikuje się do śmieci... Mamy jakiś mętny sygnał i zero konkretów.
Na dodatek w niewłaściwej komnacie. Przenoszę narazie do perełek, później zobaczymy

Bolesław 
Czytacz
Bolesław

Wysłany: Pią Sie 21, 2009 01:11   

Witam wszystkich, a najbardziej pesymistow.
Jezeli przekonam jednego pesymiste to tak jak przekonac 100 optymistow.
W skrocie moge opisac zasade dzialania mojego silnika.
W okraglym cylindrze obraca sie okragly tlok, ktorego srednica jest mniejsza od srednicy cylindra.
Os tloka jest przesunieta wzgledem osi cylindra tak, ze cylinder styka sie z tlokiem.
W tloku sa dwa cylindryczne wybrania z ktorych to wysuwaja sie wahadla.
Wahadla te sa zawsze styczne z cylindrem.
Os tloka jest osia walu.
Obecnie mam juz wykonany pierwszy prototyp i moge umiescic jego zdjecia w internecie, lecz sam nie mam czasu na wykonanie strony www.
Jezeli znajde kogos lub nawet grupe zapalencow, ktorzy mi w tym pomoga, to moze to byc w przyszlosci grupa pracujaca w mojej firmie.
W moim miescie, w pewnej szkole, w ktorej to jest frezarka CNC, przekonalem najwiekszego pesymiste to mojego pomyslu i to on zaczal mi wykonywac czesci do pierwszego prototypu.
Obecnie drugi prototyp trzeba wykonac juz z materialow profesionalnych, a to kosztuje.
Obecnie otrzymalem wycene na 1 skomplikowany detal tloka na kwote 900 zl.
Szukam tez taniego wykonania w Chinach.
Dobrym rozwiazanie byloby zarejestrowac fundacje na zecz oszczednego silnika.
Ja sam nie mam szans na wiele spraw.
Musze pracowac aby czesc wyplaty przeznaczyc na wykonywane czesci.
Byc moze wyjade gdzies za granice, gdzie moj pomysl przyda sie.
Jezeli ktos z Was chce zalozyc fundacje lub cos podobnego, to jestem gotowy do wspolpracy na szeroka skale.
Za miesiac lub dwa mam juz otrzymac patent, wiec wowczas przekaze wiecej informacji.
Pozdrawiam.
Boleslaw.

Magus 
Nowicjusz

Wysłany: Wto Sie 25, 2009 14:59   

Opisany przez ciebie silnik zostal opatentowany chyba nawet juz w XIXw.

Polecam lekture stronki, ktorej link zapodalem kilka postow wyzej - zaoszczedzi to sporo frustracji. Niektore konstrukcje sa z opisem, dlaczego dana konstrukcja jest niepraktyczna i jakie sa najpowazniejsze wady.

milej lektury :)

Dodam, ze sam pracuje nad patentem dot. silnika rotacyjnego. Kilka moich pomyslow padlo, po konfrontacji z istniejacymi patentami, ale 1 sie trzyma dzielnie i pomimo kilku miesiecy poszukiwan niczego nawet podobnego do tej pory nie znalazlem.

Obecnie przygotowuje model w Inventorze, tam zamierzam go poddac symulacjom - polecam to podejscie - zaoszczedza czas i pieniadze. Wersje trial mozna miec zasadniczo za free :)

Bolesław 
Czytacz
Bolesław

Wysłany: Wto Sie 25, 2009 20:40   

Odpowiedź dla Magus.
Moja konstrukcja nie jest w niczym podobna do tych z XIX wieku i wyprzedza obecną epokę o 200 lat.
Pisałem już wcześniej, iż nie mam czasu na dyskusje, bo muszę ciężko pracować na to aby wykonać części.
Poszukuję inwestora z kasą.
Pozdrawiam,
Bolesław

Magus 
Nowicjusz

Wysłany: Wto Sie 25, 2009 22:24   

Przy takiej argumentacji trudno o rzeczowa dyskusje :(

Podobne do opisu konstrukcje:

rok 1860 - The Holmes Rotary Engine
przelom XIX i XX wieku:
The Franchot Rotary Engine
The Boardman Rotary Engine.
The Smith Rotary Engine
The Hay and Depuy rotary engine;

Proponuje Panie Boleslawie, aby dla dobra tego watku i osob czytajacych odniosl sie Pan do przedstawionych powyzej konstrukcji - bedzie to bardzo pouczajace.
Jezeli nie uwiarygodni Pan swojego rozwiazania i jego nowatorskiego charakteru to ciezko bedzie Panu znalezc sponsora. Uwiarygodnic projekt mozna tylko porownojac do istniejacych konstrukcji i przedstawiajac obiektywne porownanie wad/zalet, z ktorego to porownania powinna wynikac wyzszosc Pana konstrukcji.

PS.
Z innej troszke beczki - proponoje porownac Polski silnik "X" z silnikiem rotacyjnym Smith'a chociazby, albo silnikiem o nazwie "Rota" ... (tylko nie skupiajmy sie na tym, ze przedstawione konstrukcje dot. silnikow o spalaniu zewnetrznym bo istnieja analogi w klasie silnikow ze spalaniem wewnetrznym)

PPS:
Wspolczesne silniki rotacyjne sa opisane tu

szpaner 
Aktywista
Ten Zły

Wysłany: Pią Sie 28, 2009 12:28   

Jak możesz, to daj jakiś szkic, będzie dużo bardziej czytelny niż nawet najlepszy opis

WlodekW. 
Nowicjusz

Wysłany: Wto Sty 05, 2010 10:42   

P. Bolesławie
Sadze ,że trudno bedzie znalezc powaznego sponsora :cry: nie czas na takie wynalazki.
Za komuny była szansa :wink: .Teraz kartele naftowe bronia pozycji :evil: .Mamy kupowac i rope i juz . :cry:
Jak to bedzie wygladało jak nagle na stacje benzynowa bedę podjezdzał co trzecie (lub co drugie) tankowawnie . 30% spada zuzycie(bezrobocie) i mniejsze dochody.firm naftowych. :grin: Ocieplenie to pic
Pomysł rewolucyjny.
:shock:
Jak bedę miał wolną gotowke .lub ktos kto bedzie zainteresowany .,Natychmiast bede na linii startu.
Pozdrawiam :grin:
Jestem całym sercem przy pana wynalazku. :grin: Musi się udać. :cool: :grin:

WlodekW. 
Nowicjusz

Wysłany: Pon Maj 10, 2010 13:09   

Jeżeli wzbogacimy mieszanke o HHO jeszcze . to spalanie spadnie o 50%-60% ca.
Kto w dobie kapitalizmu -krwiożerczego bedzie chciał to zrobic :sad: Biznes ma sie kręcić. :evil:
A Pan tu o oszczednościach i to takich dużych. :idea: .Życzę zdrowia .Szkoda ale rewolucje nie dla nas :sad: .Totalitaryzm w pełnym wydaniu. :evil: Proponuję każdemu z forum film ,,Uciekinier"z 1987r :shock:
I Wszystko jasne, :evil:

Magus 
Nowicjusz

Wysłany: Pią Lip 16, 2010 16:29   

Bolesław napisał/a:

...
Za miesiac lub dwa mam juz otrzymac patent, wiec wowczas przekaze wiecej informacji.
Pozdrawiam.
Boleslaw.

I jak tam patent? Chetnie lookne w dokumentacje - prosze o numer patentu :)

pozdrawiam

Odpowiedz do tematu