Szpinak na Marsie

Szpinak na Marsie

Napędzana energią słoneczną, mini-cieplarnia wygrała rozpisany przez NASA międzynarodowy konkurs na projekt „aplikacji kosmicznej”. Zaprojektowany przez grupę studentów system nazywany jest „Popeye on Mars” (Popeye na Marsie). Jego zadaniem, bowiem ma być kultywowanie małych upraw szpinaku, którym mieliby się żywić pierwsi koloniści na czerwonej planecie.. Ten projekt wygrał organizowany przez agencję NASA międzynarodowy konkurs Space Apps Challenge. Niewielka konstrukcja (ok. 15, metra średnicy z rozkładanymi panelami fotowoltaicznymi) ma przybyć na Marsa, lub na Księżyc, przed misją ludzką. Ma być zdolna do „wyhodowania” szpinaku w ciągu 45 dni. Uprawa innych roślin może potrwać dłużej.

„Popeye” oprócz pożywienia produkować ma, co oczywiste, gdy się zna naturę fotosyntezy, także tlen dla marsonautów.

Oto prezentacja wideo projektu: