Grafen z kuchennego miksera
Irlandzki zespół Jonathana Colemana z Trinity College w Dublinie, umieścił grafitowy proszek z dodatkiem środka powierzchniowo czynnego (takiego jak płyn do mycia naczyń) a następnie wlał roztwór do laboratoryjnego miksera. Analiza mikroskopowa wykazała, że wskutek miksowania gra fenowego koktajlu udaje się otrzymać 5 gramów grafenu na godzinę. Początkowo wykorzystywano specjalistyczne mieszanki detergentów, ale okazało się, że świetnie nadaje się do tego jeden z dostępnych na brytyjskim rynku płynów do mycia naczyń marki „Fairy”.
Zanim jednak zabierzemy się do kruszenia grafitu z naszych ołówków i zakupów odpowiedniego płynu, powinniśmy pamiętać, że grafen powstaje w ten sposób jedynie po niezwykle precyzyjnym dobraniu ilości płynu do rozmiarów ziaren grafitu oraz obliczeniach zawartości domieszek innych substancji. Poza tym grafen w ten sposób powstały trzeba oddzielić od zawiesiny czyli wszystkiego co nie jest grafenem a to nie jest takie proste.