Lody 3D
Studenci MIT uznali, że w obliczu letnich upałów czas na lody z drukarki 3D. Wytwarzanie techniką druku trójwymiarowego słodyczy, tortów i lukrowych przybrań do ciastek nie jest nowością. Nie tak dano pisaliśmy o drukującym z lukru urządzeniu ChefJet, skonstruowanym przez firmę 3D Systems. Jednak maszyna 3D do lodów powstała dopiero teraz.
Nakładanie warstw miękkiego kremu lodowego nie wydaje się trudne z punktu widzenia technologii druku 3D. Aby jednak możliwe było nakładanie kolejnych warstw, warstwy położone wcześniej trzeba jakoś utrwalić, bowiem, jak każdy wie, żywot masy lodowej w postaci mniej więcej stałej, jest niezwykle krótki. Zatem studenci MIT dodali do urządzenia instalację do aplikowania ciekłego azotu, która zamraża krem lodowy na kość i sprawia, że można nałożyć na niego kolejną warstwę.
Po co w ogóle taka maszyna powstała. Studenci tłumaczą, że przyświecał im cel… edukacyjny. Chcieli zainteresować dzieci technologiami a lody, którymi większość dzieciaków interesuje się z natury, mają przyciągnąć ich uwagę.