Laser w sadzie
Naukowcy opracowali laserową technikę badania owoców „klimakterycznych” (jabłka, gruszki, banany), która pomoże dokładnie określić moment osiągnięcia dojrzałości i pozwoli plantatorom wybrać optymalny moment zbiorów.
Botanicy dzielą owoce na klimakteryczne i nieklimakteryczne. W czasie procesu dojrzewania czynnikiem przyspieszającym jest etylen. Niektóre warzywa i owoce są zdolne do wytwarzania bardzo dużych ilości tego związku chemicznego i przez to bardzo szybkiego dojrzewania i przejrzewania. To właśnie owoce i warzywa z tej grupy określa się mianem „klimakterycznych”.
Czujniki zastosowane przez badaczy ze wspomnianych uczelni rzucają spolaryzowana wiązkę laserową na powierzchnię owocu. W zależności od poziomu etylenu powstaje łaciaty wzór, który sygnalizuje poziom dojrzewania. Jeśli kamera rozpozna ten właściwy, to oznacza, że właśnie jest ten optymalny moment, gdy owoc właśnie dojrzał. Uczeni mają nadzieję na skonstruowanie wygodnych w użyciu dla sadowników, przenośnych urządzeń skanujących owoce.