Lodówka przyszłości
Efekt pamięci kształtu indukowany jest przez zmianę temperatury lub przyłożenie zewnętrznego pola magnetycznego. Termosprężysta pamięć kształtu polega na tym, iż po odkształceniu materiału przy odpowiedniej temperaturze oraz następnym nagrzaniu do nowej, wyższej temperatury następuje powrót odkształconego elementu do pierwotnego kształtu. Procesy te wiążą się z absorpcją i oddawaniem ciepła i te właśnie efekty uczeni z Saarland chcą wykorzystać do chłodzenia.
Struktura stopu niklowo-tytanowego w kształcie np. sieci prętów pod wpływem naprężenia odkształca się i pochłania ciepło. Gdy wraca do kształtu, który „pamięta”, oddaje energię cieplną. Oznacza to ochłodzenie do temperatury niżej o nawet 20 stopni Celsjusza niż temperatura otoczenia. Ciepło musi zostać odprowadzone z przestrzeni, która nas interesuje i mamy efekt chłodzenia, podobny do znanego w tradycyjnych chłodziarkach, których krąży ciekły czynnik chłodzący. Oczywiście, pomysł Niemców znajduje się dopiero w fazie badań laboratoryjnych.