Roboty zabierają pracę w Las Vegas
Członkowie Kulinarnego Związku Zawodowego w mieście, w którym branża restauracyjno-gastronomiczna zatrudnia około 50 tysięcy ludzi opowiedzieli się za strajkiem w obronie swoich miejsc pracy zagrożonych, jak twierdzą, przez automatyczne systemy przyrządzania i serwowania dań.
W w braży gastronomicznej w Stanach Zjednoczonych roboty spotyka się coraz częściej. Maszyny gotują i podają posiłki m. in. w Bostońskiej sieci Spyce. W CafeX w San Francisco używa się ramienia robotycznego do serwowania latte i cappucino. W burgerowni Momentum Machine roboty wytwarzają do czterystu kanapek na godzinę.
"Wspieramy innowacje, które ulepszają pracę, ale sprzeciwiamy się automatyzacji, gdy służy tylko do niszczenia miejsc pracy. Nasz przemysł musi wprowadzać innowacje, nie tracąc przy tym kontaktu z ludźmi", mówi w komunikacie Geoconda Argüello-Kline, przedstawicielka związkowców w Las Vegas.