Foliowe opakowania ze źródeł odnawialnych
Celuloza i chityna to bez wątpienia najpowszechniej występujące w przyrodzie biopolimery. Obydwa należą do grupy polisacharydów, zwanych też cukrami złożonymi. Celuloza jest podstawowym składnikiem budulcowym ściany komórkowej roślin, chityna zaś tworzy szkielety zewnętrzne stawonogów, takich jak kraby czy krewetki. Biopolimery te można z powodzeniem odzyskiwać z odpadowej biomasy i są w 100% biodegradowalne, przez co nowy produkt jest bardzo przyjazny dla środowiska i może być bez obaw stosowany do pakowania żywności.
Nowatorska folia powstaje poprzez naprzemienne natryskiwanie wodnych dyspersji nanokryształów celulozy i nanowłókien chityny. Utworzony w ten sposób kompozyt ma właściwości porównywalne z folią PET. Wykazuje jednak od niej dużo mniejszą - bo aż o 67% - przepuszczalność tlenu. Teoretycznie pozwala więc na dłużej zachować świeżość przechowywanej w niej żywności.
Trwają dalsze badania nad poprawą właściwości nowego materiału. Przed wprowadzeniem na rynek konieczne będzie jeszcze opracowanie odpowiedniej technologii jego masowej produkcji.
źródło: Pubs.acs.org, zdjęcie: Pxhere.com