Wino dojrzewające na orbicie
Projekt jest dziełem francuskiego start-upu Space Cargo Unlimited. Wino leżakuje w zabezpieczonych szklanych butelkach w stałej temperaturze ok. 18 stopni Celsjusza. Po upływie 12 miesięcy powróci na Ziemię, gdzie zostanie porównane z trunkiem z tej samej partii produkcyjnej dojrzewającym konwencjonalnie.
Poza dosyć oczywistym aspektem komercyjnym projekt ma również wymiar naukowy - badacze z NASA chcą bowiem wykorzystać okazję i zbadać wpływ mikrograwitacji oraz promieniowania kosmicznego na proces fermentacji i inne procesy fizyko-chemiczne towarzyszące dojrzewaniu wina. Zebrane w trakcie eksperymentu dane mogą być przydatne m.in. w badaniach nad długoterminowym przechowywaniem żywności i leków.
Ładunek trafił na ISS początkiem października na pokładzie rakiety Antares, która należy do amerykańskiego koncernu Northrop Grumman.
Źródła:techcrunch.com; futurism.com; www.nasa.gov
Piotr Fic