Ostre jedzenie wydłuża życie
Naukowcy z Włoch przeanalizowali dane zebrane na sporej (bo liczącej prawie 23 tys. osób) grupie i wykazali, że niezależnie od samej diety spożywanie papryczek chilli co najmniej 4 razy w tygodniu obniża ryzyko występowania chorób układu krążenia o 34%. Ogólna śmiertelność wśród badanych spadła natomiast o 23%.
Potwierdza to wyniki dotychczasowych badań przeprowadzonych przez chińskich i amerykańskich naukowców. W 2015 roku w Chinach przeanalizowano dane prawie pół miliona osób i wykazano, że częste spożywanie pikantnych potraw (6-7 razy na tydzień) obniża średnią śmiertelność o ok. 14%. Podobne wyniki (dokładnie 13%) uzyskali dwa lata później Amerykanie na próbie ponad 16 tys. badanych. Wszystko wskazuje więc na to, że efekt ten nie zależy od pochodzenia etnicznego badanych oraz ich ogólnych zwyczajów żywieniowych..
Nie jest jeszcze jasne dlaczego ostra papryka chilli ma tak korzystny wpływ na nasze zdrowie, tym niemniej wydaje się, że główną rolę pełni tutaj kapsaicyna - organiczny związek chemiczny z grupy alkaloidów, który jest odpowiedzialny za jej ostry smak. Wystarczy już ok. 1 - 2 mg tego związku w 1 kg żywności, by nadać jej bardzo intensywną ostrość.
Źródła: www.inverse.com; www.sciencedirect.com
Zdjęcie: www.piqsels.com
Piotr Fic