Cukry z meteorytu

Cukry z meteorytu
Badając meteoryty, naukowcy z uniwersytetów Tohoku oraz Hokkaido, a także specjaliści z JAMSTEC (Japan Agency for Marine-Earth Science and Technology) i Centrum Lotów Kosmicznych imienia Roberta Goddarda natrafili na ślady prostych cukrów, przede wszystkimi rybozy.

Substancje zawierają kompozycje izotopów węglowych różniące się od spotkanych na Ziemi w organizmach żywych, co jest wyraźną oznaką ich pozaziemskiego pochodzenia. Zdaniem uczonych, wyniki sugerują, że cukry tworzące się we wczesnym Układzie Słonecznym przedostawały się na naszą planetę przez meteoryty.

Ryboza to istotny składnik kwasu rybonukleinowego RNA, którego cząsteczki w większości żywych organizmów służą m.in. do przenoszenia informacji genetycznej z DNA do rybosomów, gdzie odbywa się synteza odpowiednich białek.

Praca na temat odkrycia rybozy w obiekcie pochodzącym z przestrzeni kosmicznej opublikowana została na łamach czasopisma "Proceedings of the National Academy of Sciences".

Wcześniej znaleziono na meteorytach aminokwasy i nukleobazy, inne niezwykle ważne w blokach budulcowych życia związki chemiczne, ale cukrów w tej formie do tej pory nie było.

Naukowcy wiedzą co prawda o istnieniu cukrów w meteorytach, jednak dotychczasowe badania w dużej mierze ujawniły substancje tylko związane z cukrem (kwasy cukrowe i alkohole cukrowe) oraz najprostszy cukier (dihydroksyaceton), czyli elementy nieuważane za niezbędne dla życia.