Laser parzy kawę na zimno
Mniej znany i popularny sposób parzenia kawy z wykorzystaniem zimnej zamiast gorącej wody, według znawców, pozwala wydobyć z ziaren trzy razy więcej kofeiny i uzyskać napój o łagodnym, mniej gorzki i kwaśnym posmaku. Niestety, znane metody parzenia kawy na zimno, są bardzo czasochłonne, od japońskiej metody wymagającej całej doby po nieco krótsze sposoby, wciąż wymagające kilkunastu godzin.
Zespół z niemieckiego Universitat Duisberg Essen (UDE), który opracował i zademonstrował ultraszybki, wykorzystujący lasery proces cold-brew, trwa zaledwie kilka minut. Naukowcy użyli lasera neodymowego z domieszką itru i związków aluminium (Nd:YAG), z wiązką rozmiaru 532 nanometrów, wytwarzając impulsy o mocy 125 pikodżuli trwające zaledwie 10 pikosekund przechodzące przez roztwór zmielonej kawy zmieszanej z wodą, z częstotliwością około 80 tysięcy razy na sekundę, przez trzy minuty, nie podnoszące temperatury o więcej niż kilka stopni. Opis eksperymentów opublikowano w czasopiśmie "Nature".
Źródło: newatlas.com
Relacja z przebiegu eksperymentalnego laserowego parzenia kawy na zimno:
Mirosław Usidus