Nóż segmentowy

Nóż segmentowy
Pierwszy na świecie nóż z segmentowym ostrzem (odłamywanym) skonstruował Yoshio Okada w 1956r. Jako szeregowy pracownik warsztatu drukarskiego w Osace, w swojej codziennej pracy posługiwał się tradycyjnym nożem jako podstawowym narzędziem. Konieczność jego częstego ostrzenia była bardzo kłopotliwa. Pomysł na rozwiązanie tego problemu zrodził się w wyniku skojarzenia ostrej krawędzi stłuczonego szkła i równo odłamanego kawałka z tabliczki czekolady.
 
nóż segmentowy

Pierwszy na świecie nóż z segmentowym ostrzem (odłamywanym) skonstruował Yoshio Okada w 1956r. Jako szeregowy pracownik warsztatu drukarskiego w Osace, w swojej codziennej pracy posługiwał się tradycyjnym nożem jako podstawowym narzędziem. Konieczność jego częstego ostrzenia była bardzo kłopotliwa. Pomysł na rozwiązanie tego problemu zrodził się w wyniku skojarzenia ostrej krawędzi stłuczonego szkła i równo odłamanego kawałka z tabliczki czekolady.

Zaproponowane rozwiązanie długo nie znajdowało satysfakcjonującego zrozumienia i zainteresowania zarówno ze strony pracodawcy jak i potencjalnych producentów, do których zwracał się z tym rewolucyjnym pomysłem. Upór i przekonanie o ponadczasowej wartości swojego pomysłu doprowadziło do założenia w 1967 roku jego własnej firmy ? OLFA Corporation ? która stała się znana na całym świecie z produkcji najwyższej jakości noży o charakterystycznym, żółtym kolorze rękojeści.

Żółty kolor narzędzi OLFA został ustalony w 1967r. przez założyciela firmy. W tamtych czasach narzędzia produkowane były najczęściej w kolorze czarnym lub srebrnym. Według. Yoshio Okady nóż, narzędzie do cięcia, powinien być dobrze widoczny i łatwo rozpoznawalny na tle innych narzędzi w skrzynce narzędziowej. Jego ciepły, przyjemny kolor powinien dostarczać użytkownikowi poczucia bezpieczeństwa. Dlatego wybór padł nie na jaskrawy, odblaskowy kolor ale miękki, przyjemny kolor żółtka.

Ustalone w firmie OLFA podstawowe wymiary jak długość, szerokość i kąty ostrza stały się ogólnoświatowym standardem dla ostrzy odłamywanych /segmentowych. Ostrza segmentowe firmy OLFA charakteryzuje bardzo wysoka jakość, która wynika z zaawansowanej technologii powstałej w wyniku wielu lat doświadczeń i badań. Proces technologiczny to tajemnica chroniona jako wartość firmy i nie udostępniana nawet w formie licencji.

Jakość krawędzi tnącej, przy zachowaniu wysokiej trwałości ostrza uzyskano dzięki odpowiedniemu doborowi gatunku i twardości stali oraz precyzyjnemu ustaleniu parametrów obróbki takich jak prędkość i temperatura na poszczególnych etapach szlifowania oraz ziarnistość i twardość ściernic. Utrzymanie wysokiej jakości możliwe jest dzięki systemowi kontroli reżimów technologicznych a powtarzalność wyrobu gwarantuje fakt, że wszystkie wyroby firmy OLFA produkowane są wyłącznie w Japonii.

Geometrię krawędzi tnącej charakteryzuje kształt ''podwójnego klina'' powstającego w wyniku dodatkowego wygładzenia wszelkich wad wstępnego ostrzenia. Dzięki temu ostrza te tną bardzo łatwo różnorodne materiały a krawędź cięcia jest czysta i pozbawiona niedoskonałości. W wyniku tego, że ostrze tnie łatwo, w trakcie cięcia nie ma potrzeby używania dużej siły. To zwiększa komfort pracy i bezpieczeństwo pracownika oraz zmniejsza szybkość zużywania się krawędzi tnącej.