Czekolada, która nie brudzi, ale (ponoć) nie smakuje

Czekolada, która nie brudzi, ale (ponoć) nie smakuje
Nie rozpuszcza się w dłoni ? to pewne. Nawet przy 40 stopniach Celsjusza zachowuje stałą konsystencję. Pozostaje mieć tylko nadzieję, że nowy produkt brytyjskiej firmy Cadbury rozpuści się w końcu w ustach.

Nowy rodzaj czekolady przeznaczonej głównie na rynki krajów o gorącym klimacie, opracowano dzięki metodzie takiego rozbicia drobinek cukru w tłuszczu kakaowym, że jest on bardziej odporny na temperaturę. Proces wytwarzania czekolady opiera się na mieszaniu masła kakaowego, olejów roślinnych, mleka i cukru w naczyniu wypełnionym metalowymi kulkami. Chodzi o to, aby cząsteczki cukru były jak najmniejsze, przez co otoczone są mniejszą ilością tłuszczu. I to daje w efekcie czekoladę mniej podatną na rozpuszczanie się w wysokich temperaturach.

Coś za coś, jednak. Według wielu ?czekoladologów?, którzy wypowiadali się w tej sprawie w mediach, nietopliwa czekolada z pewnością będzie mniej smaczna niż tradycyjna.