Sztućce generujące smak elektronicznie
Urządzenie wykorzystuje słaby prąd elektryczny do wysyłania jonów sodu z żywności. Gdy sztućce trafiają do ust, tworzą słony smak. Syntetyzowanie tego smaku pozwoli, zdaniem autorów wynalazku, zredukować spożycie soli kuchennej, o której od dawna wiadomo, że jest szkodliwa a według lekarzy i naukowców, zbyt duża ilość sodu może zwiększać ryzyko nadciśnienia, udaru i innych problemów zdrowotnych. Elektroniczne sztućce, generując słony smak znacznie redukują ilość spożywanego sodu.
Ponieważ chodzi o Japonię, to nie powinien dziwić fakt, że oprócz łyżki specjaliści skonstruowali również działające w podobny sposób pałeczki do jedzenia. Wynalazek ten został „uhonorowany” nagrodą Ig Nobla w 2023 roku, czyli był on przedmiotem żartów. Jednak to jego twórcy mogą śmiać się ostatni, gdyż sztućce te jeszcze w tym roku trafią do sprzedaży.
Źródło: learningenglish.voanews.com, Fot. Adobe Stock
Mirosław Usidus