Do VR wkracza zmysł smaku
Powstały prototyp może obecnie produkować dziewięć smaków, w tym sól, cukier, kwas cytrynowy (kwaśny), marakuja, zielona herbata, wiśnia, mleko, durian i grejpfrut. Wszystkie powstają wskutek elektrostymulacji cząsteczek smakowych, które znajdują się w substancji zwanej żelem agarozowym. Wyższe napięcie oznacza więcej smaku, co w praktyce sprowadza się do wypychania na powierzchnię lizaka większej dawki substancji chemicznej do zmieszania ze śliną. Urządzenie zawiera również siedem kanałów zapachowych, aby jeszcze bardziej wzmocnić poczucie smaku wyzwalane przez substancje chemiczne.
Choć wynalazek ma posłużyć do wykorzystania głównie w wirtualnej, rozszerzonej i mieszanej rzeczywistości cyfrowej, mówi się też o tym, że w medycynie można go wykorzystać do eliminowania błędów ludzkich z niektórych technik diagnozowania stanów pacjentów z osłabionymi lub zmienionymi zmysłami smaku. Mówi się też o zastosowaniu w reklamie, m.in. do próbowania żywności przed zakupem.
Źródło: popularmechanics.com, Fot. Adobe AI
Mirosław Usidus