Poręczny miernik ostrości papryki
Czujnik nazwany Chilica-Pod wykorzystuje paski papierowe zawierające nanopłytki grafenu domieszkowane atomami azotu. Po dodaniu wysuszonej próbki chili do roztworu zawierającego etanol i wstrząśnięciu, kroplę tej cieczy umieszcza się na pasku. Kapsaicyna, związek odpowiadający za ostrość smaku chili, utlenia się, gdy zmiesza się z grafenem i azotem, wytwarzając prąd elektryczny - im większe jej stężenie kapsaicyny, tym większe natężenie prądu. Stąd łatwa droga do pomiaru stężenia kapsaicyny. Informacja o tym wyświetlana na ekranie połączonego smartfonu, na którym jest uruchomiona aplikacja.
Urządzenie Chilica-Pod, do którego wprowadza się paski potraktowane próbkami, zostało zbudowane w fantazyjnej czerwonej obudowie wzorowanej na papryczce chili. Technika ta była jak dotąd testowana na sześciu rodzajach chili, dając odczyty zawartości kapsaicyny zgodne z tymi uzyskiwanymi z większych, droższych, laboratoryjnych urządzeń.
Źródło: newatlas.com
Mirosław Usidus