Rekordowy stek wydrukowany techniką 3D
Prawdziwe komórki mięśniowe i tłuszczowe składające się na syntetyczne mięso pochodzą z próbek tkanek pobranych od krowy. Żywe bydlęce komórki macierzyste zostały wkomponowane w bio-tusz, który następnie został umieszczony w drukarce 3D, a ta wydrukowała stek, który po wyprodukowaniu dojrzewał w inkubatorze, w którym komórki macierzyste różnicowały się w komórki tłuszczowe i mięśniowe.
MeaTech 3D twierdzi, że jej celem jest produkcja mięsa syntetycznego przy kosztach zbliżonych do tradycyjnego mięsa. Jednak produkty te nie pojawią się zbyt szybko na talerzach konsumentów. Firma planuje w pierwszym rzędzie sprzedaż wyhodowanego jej techniką tłuszczu jako półproduktu do innych dań. W 2022 roku ma powstać pilotażowy zakład produkcyjny.
Źródło: www.theguardian.com
Mirosław Usidus
Zobacz także: